Gerçekçi para biriktirme yöntemi

Para biriktirmek konusunda uzun bir süre kafa patlattım.“Hazıra dağ dayanmaz” deyimiyle savaşmak kolay değil ve birikim yapmadan yaşamak bizi köleleştirir. Köle olmak istemiyorsak birikim yapmalıyız.

Birkaç yıldır uyguladığım biriktirme yöntemimi anlatacağım, bu yöntemi uygulamak için aylık harcama ortalamanızı bilmeniz lazım. Küsuratsız değerlerle anlatacağım siz kendinize göre uyarlayın.

Aylık gelirimizin 1000 TL olduğunu varsayalım ve birkaç ay boyunca yaptığımız harcamaları not ederek aylık harcama ortalamamızı 500 TL olarak bulduğumuzu varsayalım. Bu harcamalar içine faturalar, kiralar her şey dahil.

Düzenli olarak 1000 TL gelirimiz, 500 TL giderimiz var.

Bu, her ay 500 TL biriktirebileceğimiz anlamına gelir. Biz olağanüstü durumlara da 100 TL ayıralım, kendimizi her ay 400 TL biriktirmeye şartlayalım.

Buraya kadar herkes gelebiliyor. Biriktirme yöntemim buradan sonra devreye giriyor.
Biriktirmeye bu ay başlayalım, Haziran maaşımızı dahil edersek 2018’e kadar 2800 TL biriktirmiş olmalıyız. Böylece hedefimizi belirlemiş olduk.

Peki olağanüstü bir durum olur da Haziran ayında maaşımızdan hiç biriktiremezsek, hepsini harcarsak? Böyle bir durumda önümüzdeki aya borçlanmış oluyoruz. Kötü haber, Temmuz’da bankada tutmamız gereken para 800 TL yani Temmuz’da 200 TL ile yaşamanın bir yolunu bulmalıyız.

Bu şekilde bir dahaki aylarda plana sadık kalamasanız bile telafi edebilirsiniz. Hem böylece kendinize bir ders vererek harcamalarınızı sınırlayabilirsiniz.

Harcamalar dışında gelirinizi baltalayan bir diğer önemli etmen, borç vermek. Arkadaşlarınıza borç verirken maaşınızın harcayabildiğiniz kısmından verin. 1000 TL geliriniz, 400 TL bankada tutma sözünüz varken arkadaşınıza 600 TL üzerinde borç veremezsiniz. Verseniz dahi bankadaki birikimle boşluğu dolduramazsınız. Bu birikiminizin uzun soluklu olmasını engeller.

Aralık 2017’de hedeflediğiniz birikime 2800 TL’ye ulaştıysanız ne mutlu, artık maaşımızdaki artışı da hesaba katarak 2019 birikim planı yapabiliriz. Aynı şartlanmayı 2019’a uyguluyoruz.

Sahibini hatırlamadığım bir söz var, 'Harcamalarınızdan kalanla tasarruf edemezsiniz, tasarruflarınızdan kalanla harcama yapmalısınız' diyordu.





Sükuneti boz

Yorum yap