Bireysel sınav

Malumunuz Türkiye'de iş bulma sıkıntısı günler geçtikce artıyor. Batılaşmaya müsait şehirlerimiz(istanbul, izmir vb..) dışında hemen hemen her aile 3-4 çocuktan aşağısını düşünmüyor. Tabii ki bu çocuklar sonsuza dek çocuk kalmayacak.. eğitimini tamamladıktan sonra erkekse vatani görevinin ardından, kızsa derhal iş bulma çalışmalarını başlatacak. Şüphesiz iş bulma sorunu sektörden sektöre değişiklik gösteriyor örneğin bilgi-işlem adı altında eğitim almış teknolojiye eğilimli bireylerin iş bulmaları daha kolay çünkü ülkemizin teknoloji alanında açıkları var.

Ancak kimin hangi alana eğilimli olduğunu şuanki eğitim sistemimizde anlamak hiçte kolay değil. Teknolojiye eğilimli, teknik lise öğrencileri liseyi bitirdikten sonra Üniversite sınavlarında teknoloji ile alakası olmayan alanlardan sınava tabii tutuluyor. Ve maalesef teknoloji bakımından birer altın olan proğramcı, tasarımcı kişilikler Üniversite kazanamadığı(okuyamadığı) için bilgisini resmi anlamda ıspatlayamıyor ve eğer şirket kuracak sermayesi yoksa herhangibir mesleki kariyer yapamıyor. Bu tür sıkıntılara sebebiyet vermemek için yapıldığı düşünülen KPSS sınavı tamda bu sırada devreye giriyor. Ama eksikleri var..

Sınava giren bireyler üniversite sınavına kıyasla daha branşsal bir sınava tabi tutuluyor. Ama branşlar yeterli derinlikte değil yine çok büyük alanlar var ve bu alanlar dallara ayrılmamış. Yani bir yazılımcı(proğramcı) KPSS sınavında genel kültür, tarih, kimya gibi alanlarda da soru çözmek zorunda. Bu durum bana hep saçma gelmiştir genel kültürü ya da tarihi zayıf insanlar yazılımcı olamaz mı?

KPSS'nin torpil iddialarını göz ardı ederek tarafımca yorumlanmış hali budur. Torpil falan olmasa bile sınavda başarılı olan herkes işinin ehli değil.

Bana kalsa her şirket ilgili izinleri alarak sınavlar düzenlemeli. Ve eleman ihtiyacına göre sınav sorularını tarafsız bir jüri ayarlayarak hazırlatmalı. Şüphesiz firmaların eleman ihtiyacına göre düzenleyeceği sınavlar daha branşa yönelik olacaktır. Sonuçta yazılımcı(proğramcı) arayan bir firma sınava başvuranlara rönasans dönemini sormayacaktır.

  • Zaten yapılıyor ki bu?


Mülakatı gözönüne getirerek yukarıda bahsettiğim bireysel sınav sisteminin zaten yapıldığını düşünebilirsiniz. Lakin mülakatlar KPSS gibi sınavlara göre daha çok torpil içeriyor. Mülakatlarda bir takım prosedürler ve formaliteler var. Bu düzenlemeler yerine getirildiğinde her türlü torpil geçme olayı söz konusu.

Bence işsizliğe çözüm aranırken ilk olarak belli bir alanda kendini yetiştirmiş ama eğitim sistemimizin süzerek dışarı attığı bilgili insanlara bireysel sınavlarla şans tanınmalı.




Sükuneti boz

Yorum yap