Bir kriter olarak: domain

Hemen hemen herkes günde 1-2 saatini internete ayırıyor. Bir yığın siteye girip-çıkıyor. Peki girdiği sitelerin domain ismi bir kriter mi?

Evet kriter..

Kişisel web sayfaları(örneğin: safagayret.com) haricinde kalan domainler(alan adları) Ya çok geniş anlamlı oluyor ya da tam tersi anlamsız. Bu şekilde ziyaretci topluyorlar.

Şöyle ki:

Google'n domaini nearıyorsun.com olsaydı? aynı gelişmeleri sağlayabilir miydi? kesinlikle hayır. Çünkü sadece Türklere özgü bir domain adresi kurmuş olurdu. Zira nearıyorsun içerisindeki "ı" harfi Türkçe karekter olduğu için diğer ülkelerin klavyelerinde dahi bulunmuyor. Bu yüzden pekçok ziyaret ettiğimiz siteler evrensele hitap ediyor.

Bu gece yayın hayatına kaldığı yerden devam edecek olan Fizy.com müthiş bir domain seçimi yapmış. Sitenin genel hizmeti müzik olmasına karşılık müzikle hiç alakası olmayan ama dilden dile yayılabilecek, akılda kalır bir domain(alan adı).

Akılda kalıcı konusunu açmam gerekirse: zaten domainlerin çıkış noktası herkesin siteleri aklında tutabilmesi idi. Web sayfaları ilk etapta 211.112.111.111 gibi ıP adresleriyle yayınlanıyordu. Web sayfaları artınca insanların ıP'leri akılda tutamayacağı düşünülerek domain sistemi yapıldı. Domain ise tam olarak ıP'lere yönlenme yapan karekteristik ıP gibi.. Karekteristik diyorum çünkü Domainler artık evrensellikten kurtulup ulusallaşmaya başlıyor. Rus alfabesiyle domain üretiminin başlaması bu hususdaki önemli gelişmelerden.

  • Up uzun domainler ziyaret edilmiyor


Adam güzel hizmet veren bir web sayfası hazırlıyor belki dönem ödevi ama domain seçimini yanlış yaptığı için ziyaretçi bulamıyor ve proje fos kalıyor. Bakınız twitter.com, yahoo.com, bing.com ya da ask.com gibi tam olarak projeyi açıklamasa da akılda kalabilen. Dilden dile yayılmaya müsait domainler tercih edilmeli.

Facebook'unda tutuluyor olması domaine bağlanabilir.. Bu konuda beni bilgilendiren Harun YıLDıZ hocama saygılarımı sunarım.

Belki facebook.com değilde friendsearch.com falan olsaydı. Bu kadar tutulmazdı. Çünkü hizmetin içeriği doğrudan domainde belirtiliyor. Konuyla alakalı merakı olmayanlar domaine tıklamayacaktır. Yada o hizmete muhtaç olan biri bile sırf domaini için "bu adamlar düz mantık yapıyor" deyip siteyi ziyaret etmeyebilir.

özetin özeti: Evrensel bir web projesine imza atıyorsanız domain seçimi hususunda çok dikkatli olmalısınız.




Sükuneti boz

Yorum yap