Sisteme mi güvenmeli insana mı?

insanların güven endişesi bölge bölge değişiklik gösteriyor olsa da asla son bulmuyor. Hiç kimse, birine ya da bir şeye tamamen güvenmiyor. Ama bu değişken güven çıtası her zaman sistemden yana. Bireye güvenmeyen katı önyargılar sistemler karşısında yumuşayıveriyor.

Bir websiteye, sosyal ağa üye olurken kimlik ve benzeri yığınla bilgi veriyoruz. Bu bilgileri sokakta bir anketör istese şüpheyle yaklaşır, bilgi verirken temkinli davranırız. Web Formlar güvenlik mekanizmamızı bir şekilde durdurabiliyor. Popüler sosyal ağlara(Facebook, Twitter, Google+ vb..) üye olurken bizden istenen zorunlu* bilgileri doldurup sözleşmeyi dahi okumadan onaylıyoruz.

Profil oluşturma hakkınmızdan yararlanmak için imzalamak zorunda kaldığımız sözleşmeler kimlik bilgilerimizin kullanımı ve bir çok bireysel hakkımızı kapsayabiliyor. Kişisel bilgilerimiz imzaladığımız sözleşme doğrultusunda Reklam şirketlerine, CıA, FBı gibi ulusal ya da uluslararası güvenlik teşkilatlarına verilebilir. Ve yine imzaladığımız sözleşme yüzünden bizim bu olup bitene engel olmamız engellenebilir.

Belkide sırf bu yüzden websitelere şuursuzca üye olmayı kesmeliyiz. Sayfalarca sözleşme okumanın akıllıca olmadığını biliyorum ama genel anlamda da olsa sözleşme maddelerine göz atılmalı. Zaman zaman sözleşmeler karşılaştırılmalı.

bkz: Facebook kullanım koşulları

bkz: Twitter kullanım koşulları

bkz: Google+ kullanım koşulları

Unutulmamalı ki kafamıza göre "özel" ya da "genel" yaptığımız bilgilerde yine sistem yöneticileri tarafından erişilmez olmuyor.

Milyar satırlı veritabanlarında(database) tek satırlık hatırlarımız var. Hâla bir çok website, kullanıcı panelinde "hesabımı kapat" seçeneği bulundurmuyor. Bu bile fazlasıyla rahatsız edici.

Ayrıca: kullanmadığınız hesapları silin.




Sükuneti boz

Yorum yap