Şimdi isim denilen olay bölge, bölge. uyruk, uyruk değişiklik gösteriyor. Bu da ismin ilahi değilde toplumsal/kültürel bir şey olduğunu düşünmeme yetti.
Peki cinsiyet olayı?
Oda toplumsal, toplumlar cinsiyetlere has özellikler belirlerler.
genel anlamda
Erkekler
Güç, kuvvet gerektiren işleri yapar. Ülkeyi/evini korumak, (yakın geçmişe kadar) evine besin getirmek erkek işi/görevidir.
Kadınlar
(yakın geçmişe kadar) Evinin temizliği sağlamak, çocuğunu yetiştirmek başlıca kurallarıdır. Erkeklere kıyasla güç sistemleri daha naiftir.
Bu genellemelerden yola çıkarak isimler türetildiğini düşünüyorum. Bazı ülkeler isimde "anlam" ararlar biz bu ülkelerdeniz, bazı ülkeler ise herhangibir anlam filtresine tabi tutmazlar.
isimde anlam arayanlar zamanla isimde cinsiyet filtresi oluşturuyorlar. Çünkü cinsiyetlere has anlamlar var. Örneğin "güzellik" genelde dişi tasvirinde kullanılan bir sıfat olduğu için güzellik anlamındaki bir isim erkeğe yakıştırılmaz. Hatta erkek izlenimi bırakan bir nesneye erkek cinsiyetini betimleyen bir sıfattan yola çıkarak isim seçilir.
Unisex(her iki cinsiyetede uygun kabul edilmiş) isimler
Unisex isimlerin iki farklı kültürün birbirine temas etmesiyle ortaya çıktığını düşünüyorum. Bir kültürde erkeklere koyulan isim başka bir kültürde kızlara koyuluyorsa, bu iki kültür aynı topraklarda yaşadığında insanlar karşı kültürden etkilenerek kendi kültürünün ism-i cinsiyet kuralından çıkıyor ve bu sayede her iki cinsiyetede uygun kabul edilen "Deniz, Özgür" gibi isimler ortaya çıkıyor.
Bence ismin cinsiyeti olmaz. Olmamalı. Toplumun şekillendirdiği kuralları o toplumun varisleri uygulamak zorunda değil.
isim ilahi ya da siyasi bir şey olarak kabul edilmemeli.
ayrıca bkz: bir kriter olarak isim
Sükuneti boz
Yorum yap