20'li yaşların getirdiği deneyim (15'lerindekilere tavsiyeler)

Bu yazıyı Ekim KAYA'nın "30'lu yaşların getirdiği deneyim (20'lerindekilere tavsiyeler)" başlıklı yazısını okuyunca yazma kararı aldım.

Henüz 20 yaşında değilim ama 20 yaşlarındaki Safa için planlarım var. Ve 20 Mayıs 2012'de 19 yaşına giriyorum. 15'li yaşlardaki ergen kardeşlerime kendimce tavsiyelerim olacak.

"Kariyer" sözcüğünün içini doldurmaya başla

ileriki yaşlarda diplomatik eğitim süreciniz, +değerleriniz ve hobileriniz kariyerinize doğrudan etki edecek. Bunun bilincine vararak ilgilendiğiniz iş ve uğraşları kategorize edin. Yaptıklarınızın geleceğini sorgulayın, kendinize sık sık "Gelecekte bu yaptığım şeyden dolayı utanacak mıyım?" temalı sorular sormaktan kaçınmayın. Keskin/kesin fikirlere kapılmak yerine yüzeysel ve geniş kapsamlı düşünün. işinizle paralel bir evinizin, eşinizin, ailenizin ve dolayısıyla yaşamınızın olacağını unutmayın.

Ne biliyorsan o olacaksın

iş ve uğraşlarınız gününüz ve geleceğiniz açısından o kadar direkt etkilere sebep olacak ki hayal bile edemezsiniz. Bir gün gelecek ve sadece ilgilendiğiniz alanla ilgili insanlarla yaşamaya başlayacaksınız. ilgilenmediğiniz şeylerle ilgili insanlardan bihaber yaşayacaksınız. işte tamda bu yüzden ilgilendiğiniz şeyleri etraflıca kontrol edin. Hobileriniz, beğendiğiniz film ve müzik türleri gibi şeyler bile yaş kemale erince etrafınızdaki insanların artmasını ya da azalmasını sağlayacak. Dahası sadece ilgilendiğiniz alanla ilgili insanlarla yapayalnız kalacaksınız. Çok fazla şeyle ilgilenin demiyorum. öyle şeylerle ilgilenin ki bu ilgilendiğiniz şeylerle ilgilenenlerle bir adada sonsuza dek yaşamak sizi mutsuz etmeyecek olsun.

içinde bulunduğun sandal seni büyük bir gemiye ya da limana götürmüyorsa yanlış sandaldasın

Şu anki yaşında ilişkilerin o kadar geçici ki, ileride çok fazla hayal kurduğun için kendine küfr edeceksin. Arkadaşlık(sevgililik) ettiğin her kızla evlenme hayalleri, her iyi dostunla ortak iş hayalleri kurduğun için kendine kızacaksın. Bu yaşlardaki ilişkilerinin bir sandal olduğunu varsayarsak, seni büyük bir gemiye ya da limana ulaştırmayacak sandallarla alabora olma. Asla yalnız bir gelecek planlama ama her zaman yalnız bir geleceğe hazırlıklı ol.

Birincil hedefinize uygun gördüğünüz alternatif hedeflerle de mutlu bir yaşam sürebilin

Konumunuz gereği hedefleriniz / hayalleriniz fazla sürreal olabilir. Yüksek ihtimalle hedeflerinize / hayallerinize ulaşamayacaksınız bunu aklınızın bir kenarında tutun ve alternatif hedefleriniz / hayalleriniz olsun. Birincil hedeflerinize harcadığınız enerjiden bi parça alternatiflerede bırakın.

Dayınızın/halanızın değil sizin istediğiniz bir hayat planlayın

Mutlaka başarı kriterleriniz arasında "başkalarının takdiri"de olmalı ancak hayalinizdeki mükemmel hayatı baştan aşağıya başkalarının istediği gibi biçimlendirmeyin. Unutmayın ki kariyeriniz sizi kariyerinizle ilgili insanların olduğu bir hayata götürecek. Bir arada bulunmayı sevmediğiniz meslekten insanların mesleğini nasıl olurda birincil hedef ilan edersiniz?

Kullanın kullanılmayın

Teknoloji çağında olduğumuz söyleniyor. Artık hemen hepimizin telefonları, bilgisayarları var. Sahip olduğunuz teknolojiyi ve geriye kalan her şeyi size +değerler katacak şekilde kullanın. Aksi takdirde sahip olduğunuz güçler sizi kullanıyor olacak. Buna izin vermeyin. SMS teknolojisi, gününüzün 5 saatini alıyorsa, bu sizin SMS teknolojisini değil, SMS teknolojisinin sizi kullandığını gösterir.

Kararlı olun zararlı değil

Hayatınızdan bir arkadaşınızı çıkarmak istiyorsunuzdur. Size maddi ya da manevi ya da her iki açıdan zararı dokunuyordur. Bu durumda hiç düşünmeden hayatınızdan çıkarın. Hiç bir zarar kendisini onarmaz. Tarih boyunca bu böyleydi. Bazı şeyleri zamana bırakmayın. Kararlı olun. Aksi takdirde zararlı olursunuz. Maalesef yine yalnızca kendinize.

ha bir de, o kız geçici.




2 yorum:

  1. Mehmet İnanç16/5/12 17:30

    güzel bir yazı olmuş ama biraz burç yorumlarına benzemiş sanki
    sende farkındasındır

    YanıtlaSil
  2. evet kısmen, biraz andırıyor.

    YanıtlaSil