Güvenli internet saçmalığı

Öncelikle buyrun bir güvenli internet reklam filmini izleyelim,



Sonralıkla internetin katışıksız, tertemiz olduğunu düşünmediğimi belirteyim.

Sonra şu reklam filmindeki öğelere gelelim;

Bir hanım kızımız (yaşı 12) internette hiç tanımadığı, (senaryoda niyetinin kötü olduğu gözümüze gözümüze sokulan) bir abiyle yazışıyor. Belliki abi sübyancı. Kızın yaşını bilmesine karşın webcam show (kamerayı açıp karşıdakine seksi dans figürleri sergilemesini) teklif edecek. Bu olmadan internetin kötü olduğu gayet net anlaşılabilir zaten. Amma velakin, msn hesabı açacak, tanımadığı bir abiyi arkadaş listesine ekleyecek(ya da talebi kabul edecek) sonrasında bu abiye sınırsız güvenle yaklaşacak bir kız bırakalımda ne hali varsa görsün. Bu kız internet yüzünden mağdur olmasa, bu kafayla sokakta tanımadığı birinin talebini kabul edip yine aynı boku yer.

Ayrietten internet çok geniş kapsamlı ve engellemekle önüne geçilemeyecek bir mecra. Bizi çok düşünen değerli devlet büyükleri amaçlarına ulaşabilmek için tüm internetin fişini çekmek zorunda.

msn'yi durdurarak, Facebook'u durdurarak istenilen aşama kaydedilemez. Bunların yerini alacak milyorlarca teknik imkan var.

Platform engelleyerek çocuklarımızı korumak yerine çocuklarımıza gerçek hayata dair öğrettiklerimizi internette de uygulamalarını öğretmeliyiz. Bir toplu taşıma aracında yanındaki adama seksi bir dansla vücudunu sunmuyorsa, internette de hiç tanımadığı bir adama/kadına seksi dans figürleriyle vücudunu sunmamalı, bunu aklen kendisi bilmeli. Çocuklara internetin sanıldığı kadar gizli, uzak ve erişime kapalı olmadığını öğretmeliyiz.

Elindeki iletişim mecrasını alarak onu kötü tehditlerden uzak tutamayız.

Kandırılmaya açık bir akıl internet yoluyla kandırılmasa, başka bir yolla yine kandırılacaktır.




2 yorum:

  1. Üstad bir olay ancak bu kadar güzel anlatılabilri emeğine sağlık söylediklerine katılıyorum hem de tüm kalbimle

    YanıtlaSil
  2. eyvallah üstadım. okumaya, yorumlamaya değer bulduğun için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil