Din kişilerce öğretilmez, öğrenmek isteyen açar kutsal kitabı öğrenir, anlar

Tıpkı Allah'ın emrettiği gibi. Kişi bir birey olarak (müslümansa) açar kuran'ı okur. Ne anlıyorsa uygular.

Din; öğretmen, öğrenci ilişkisiyle kavranabilecek bir olgu değildir. Eğitmen kusursuz anlatsa dahi eğitilen yanlış kavrayabilir, sapabilir.

"kadınlar yere düşen şekerden değersiz" diyen bir yaratığın varlığından haber alınca yazma ihtiyacı duydum bu yazıyı.

Din "inanç" sisteminin temel taşıdır. inanç sistemi olabilecek en tehlikeli sistemdir. Saptırıldığında kişiyi/kişileri yamyam dahi yapabilir. Ki zaten dünya da ne kadar iğrenç düzen varsa hep inanç sisteminden, dinden yararlanarak ayakta kalır.

Örneğin terörizm, kişiye istediği işi yapması için inanç sisteminden yararlanarak bilgi empoze edilir. Yeni 'eğriler, doğrular' benimsetilir.

Halk arasında "beyin yıkama" olarak bilinen şey de bence tam olarak budur. Kişi, efendinin söylediklerini yaptığı takdirde inandığı kutsala ulaşacağı konusunda ikna edilir. Bu muamele sonucu düşünmeyen, sorgulamayan sadece efendisinin talimatlarıyla yaşayan bir bağımlı birey elde edilir. Artık bu birey hemen her amaçla kullanılabilir.

Ayrıca bakınız: Dinden soğutmak tehlikeli ve günahtır




2 yorum:

  1. Bir ders aldığınızı düşünün. Bu dersin bir kitabı olduğunu düşünün. Eğer okul ve eğitim olmadan çocuklara "Alın bu kitabı okuyun" derseniz temel şeyleri anlayacaklardır. Ancak çoğu konuyu anlamayacaklardır. Bunları bir öğretmenin anlatması, kolay yollarını göstermesi gerekir.

    Ya da en basitinden bir ÖSS sınavını düşünün. Çoğu kişi test kitabını alıp çalışmak yerine özel dershanelere gidiyor. Burada pratik yapıyorlar ve çok daha hızlı öğreniyorlar.

    Din de aynı şekilde bir kılavuz eşliğinde çok daha anlaşılır olacaktır. Kur'an-ı düşünürseniz o dönem de olaylara göre ayetler parça parça inmiştir. Savaş döneminde "Size öldürmeyi helal kıldım" gibi bir ayet inmiştir. Bunun sebebi müslümanların kendilerini koruyabilmesi içindir. Ya da müslümanlıkta başlarda alkol/şarap kullanmak yasaklanmamıştı. Ancak dönemin mensubları şarap içip sarhoş olduktan sonra zina, kavga vb. durumlara yöneldiği için sonradan yasaklanmıştır.

    Velhasılkelam sizin aksinize dinin bir kılavuz ile öğrenilebileceğini savunuyorum. Ancak günümüzde ne yazık ki dini kullanarak insanları istedikleri gibi kullanmaya çalışanda çok fazla kişi bulunuyor. Bu konuda haklısınız. Müslümanların ilk emir olan "OKU!" durumunu fiile dökmeleri gerekiyor. Okumalı, sorgulamalı ve kitaba bakarak ilerlemelidir.

    YanıtlaSil
  2. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Hemen hemen aynı şeyi söylüyoruz. Kuran'ı okuyan hangi zamanda indirildiğini, dönemin şartlarını az çok kestirir ve yanlış anlamak istemedikçe yanlış anlamaz gibi geliyor bana. Dahası din eğitimini saptırarak, kendi doğrularıyla Allah'ın doğrularını çorba ederek anlatan bir adam kadar tehlikeli bir eğitmen hayal edemiyorum. Okuduğum/anladığım kadarıyla Allah müslümana 'islam eğitmenliği' görevi vermiyor.

    YanıtlaSil