Kahramanlığın 93. yıl dönümü


93 yıl önce bugünler, Maraşlılar için çok eziyetli günlermiş. Maraş, Fransız ve Ermeni askerlerin işgali altındaymış. Atalarımız, camiilerde toplantılar düzenleyip organize olarak düzenli orduları karşılarına alan, büyük hezimete uğratan yiğit insanlarmış. "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz!" düşüncesiyle canlarını ortaya koymuşlar, Maraş'ı düşmana gülzar etmemişler.

Tarih tam olarak 12 Şubat 1920 iken Maraş düşmandan tamamen arındırılmış. TBMM'nin "Kurtuluş mücadelesinde Kahramanlık gösteren cengaverlerin listesi yapılsın Kahramanlık madalyasıyla onurlandırılacaklar" çağrısına "Kurtuluş mücadelesinde yaşlısıyla genciyle kadınıyla çocuğuyla herkes üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir." cevabını veren atalarımızı TBMM tekrar takdir etmiş ve tüm şehre Kahramanlık madalyası vererek Maraş'ı Dünya'nın tek madalyalı şehri yapmışlar.

O nedenle Şeyh Adil mezarlığının ve dolayısıyla Şehitliğin yakınından geçen herkes bir fatihayı çok görmez, durur, ellerini açar ve fatiha okur. Maraş'a turistik amaçla gelenler, şehitlik mevzusunun Maraşlılar için hassasiyetini bilmeyenler hayranlık ve şaşkınlıkla karşılar bunu.

Dahası şubatın ikinci haftası başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bir çok kurum-kuruluş desteğiyle tüm şehirde hem dini hem resmi bayramlardan bile çok coşkuyla kutlanır. Tiyatrolar düzenlenir, (bir haftadır N.F.K. Kültür Merkezinde her akşam Maraş Kahramanlığı konulu tiyatrolar var) okullar, muhtarlıklar kutlamalara tam gaz çalışır. Gençlere ücretsiz "12 Şubat" temalı filmler izletilir. Yerel TV kanalımız Aksu TV'de bu hafta boyunca Kahramanlıkla ilgili programlar yapılır.

Kahramanmaraş merkezi (Trabzon bulvarı, Hükümet bulvarı) ve neredeyse tüm çarşı, meydan, kutlamalar için hazırlanır gece geç saatlere kadar vatandaşlar Kurtuluşu (Kahramanlık Bayramını) kutlar.

Ancak bu yıl sanki geçtiğimiz yıllara kıyasla daha sıkı güvenlik önlemleri var. Galiba geçtiğimiz haftalarda Ankara'daki intihar saldırısı ve benzeri şerefsiz terör eylemleri dolayısıyla emniyet görevlilerimiz daha titiz çalışıyor. Allah, teröristlere meydan bırakmasın. Polisimizi, Emniyet görevlilerimizi korusun.

Bugün akşama kadar çarşıdaydım, herkesin yüzünde atalarımızdan yadigar gurur, her yerde, herkesin elinde Türk Bayrakları vardı. Çok güzel bir atmosfer, yazdan kalma bir havaydı.

Çok iyi insanların torunlarıyız be. Çok mert insanların kanını taşıyoruz. Helal etsinler. Allah onlardan razı olsun.




Sükuneti boz

Yorum yap