Kimsenin dinlemediği bir radyo programı yapmak

Dünya genelinde artık "Radyo programcılığı" meslekten sayılmayan bir kavrama dönüştü. Özellikle gelişmiş ülkelerde küçük sermayelerle televizyon kanalları kurulabildiğinden hemen her türde tv kanalı var ve hemen hemen hiç kimse radyo dinlemiyor. Hal böyle olunca piyasadaki radyolar kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi davranmaya başlıyor.

Henüz bu kötü senaryolar Türkiye'de gerçekleşmedi. Türkiye'de radyo programcılığı hâla bir meslek. Amma velakin internet teknolojisinin hakimiyetiyle radyo dinleyicileri azalmaya, dinamikleşmeye başladı. Radyo yayıncılarına içten içe duyulan saygı artık yerini "Ben de radyo yayını yapabilirim ki" söylemlerine bırakıyor. internet üzerinden ücretsiz Radyo yayını yapabileceğiniz web hizmetleri mevcut. bkz: caster.fm Hatta basit bir web cam ile TV programı dahi yapabilirsiniz. bkz: ustream.tv

Bu kadar yayın organı varken ve hızla bu sayı artarken paraya kıyıp son teknolojiyle radyo stüdyosu inşa etmek ve radyo yayını yapmak büyük cesaret ister. Üniversitemiz (K.S.Ü.) bu cesareti göstermiş ve öğrencilerine güvenerek KSÜ Radyo adında öğrenci radyosu kurmuş. Ben de afişlerini falan görünce hemen radyo yayını yapmak için başvurdum. Biliyorum ki böyle bir oluşum ilk zamanlarında dinleyiciden ziyade yayıncı bulamaz. Benim de Best FM'den ufak tefek radyocu asistanlığı deneyimim var. Standart bir dinleyiciye kıyasla arkaplandan biraz daha haberdarım. Düşündüm ki bu deneyimleri pratiğe dönüştürmezsem çöpe gidecek, işte meydan :)

Başvurum onaylandı ve 1 hafta kadar ksuradyo.com'dan yayınlanan prova yayınlar yaptım, üç-beş arkadaşım dışında dinleyen olmadı. 1 hafta sonrasında resmi yayınımız başladı ve şu an KSÜ Radyo yayıncılarındanım (kimileri DJ diyor)

Ve resmi yayınımda dinleyicim daha da azaldı gibi :D Salı ve Çarşamba akşamları 18:00 ile 20:00 arasında yayın yapıyorum. Yayınımız şimdilik ksuradyo.com dışında bir platformdan yayınlanmıyor. Yani frekansımız falan yok. e herkesin evinde, cebinde internet olmadığına göre dinleyici sayımızın az olması doğal. Üstelik henüz tastamam bir yayın akışına sahip değiliz, günde 2-3 saatlik yayın var bu yayından öncesi ve sonrası Türkçe ağırlıklı müzikler dinletiliyor.

Türkiye'de üniversite (öğrenci) radyosu pek tutunamamış girişimlerden, biz bir kez daha zorlamış olacağız. KSÜ Radyo, bilgili, deneyimli ve en önemlisi sabırlı insanların yönettiği bir proje. inşallah diğerlerinden farklı olur. Tutunabilir.




4 yorum:

  1. grupalbatros3/3/13 13:29

    Bundan sonra dinleyicilerine artı 1 ekle kardeşim mersinden seni destekliyor ve yanındayım

    YanıtlaSil
  2. Eyvallah kardeşim. Kahramanmaraş'a yolunuz düşerse birlikte canlı müzikli yayın yapmak isterim. Hem radyomuzun reklamı olur :) Grup Albatros'a sevgiler, saygılar :)

    YanıtlaSil
  3. Dinleyici arttırmanın yollarını arayın kardeş.
    -Yayınına sende başka yayın yapan kişileri çağır mesela sabah yayın yapan kişiyi 1 günlüğüne yanına çağır onla beraber sohbet felan sonra o kişiyi dinleyenler senide dinlemiş olacaklar ve beğenince yavaş yavaş takip edileceksin bu sadece yöntemin biri :)

    Kahramanmaraş'ta yayın yapan fm radyolarla iletişime geç yani yol çok.

    YanıtlaSil
  4. düşündüğün kadar kolay olmuyor maalesef üstad. insanların önyargıları var. işleri-güçleri var. zaten hayatlarını yeterince meşgul eden programları var. bunları aşıp amatör bir radyocuya vakit ayırmıyorlar, şans tanımıyorlar.

    YanıtlaSil