internetteki sen sen değil

Elinize bir video kamera geçtiğinde iyi tanıdığınız birini, arkadaşınızı, kuzeninizi "videoya kaydediyorum bir şeyler anlat" diyerek uyardıktan sonra kayıta başlayın. Kamera üzerindeki ekranda göreceksiniz ki kamera önündeki kişi sizin yıllardır tanıdığınız arkadaşınız değil.

Biz bu duruma "kamera insanı bozuyor" diyoruz. hakkaten öyle, "bozulmak" her zaman alçaltıcı anlamda değil tabii, bazen kişi kayıt edildiğinde daha efendi biri olup çıkabiliyor ama genellikle ne yaparsa yapsın samimi gelmez. Genellikle görüntüsü ya da sesi kaydedilen bir adam başkalaşır. Kendi olamaz. Bu durumu illaki tecrübe etmişsinizdir ya da edeceksinizdir aceleci olmayın.

Hal böyleyken internet denen mecrada da yaptıklarımız kaydediliyor ve şu internete sağladığımız içerikler, yorumlar, eleştiriler içimizdeki bir benliği yansıtıyor olsa da her zaman sergilediğimiz baskın benliğimize ait olmayabilir. Bu konuda gerçekten ciddiyim ve delillerim var. Laflar hazırladım.

Kamera karşısındayken nasıl oynuyorsak (farklı bir benliğimizi sergiliyorsak) internette de farklı bir benliğimizi sergiliyoruz, oynuyoruz.

Bu durumun çok fazla dezavantajı var.

#Aşk

internette tanıştığınız birine aşık oluyorsunuz, fikirlerine hayran kalıyorsunuz falan ama yüzyüze görüştüğünüzde internette sağlanan akışkan iletişim sekteye uğruyor. Aksamaya başlıyor. Çünkü internetteki sen, bazı konularda çok rahat tartışabilirken gerçek hayattaki sen bir çok konuda çekingen, ürkek...

#iş

internetteki sen, kusursuz bir takım arkadaşıyken (takım çalışması arkadaşı) gerçek hayattaki sen başkalarının fikirlerine tahammül edemiyor olabilir. internetten başvuru yaptığınız ve internetten yürüttüğünüz bir iş sürecinde patronunuz ve iş arkadaşlarınız sizden çok memnunken gerçek hayatta toplantılar, partiler düzenlendiğinde seni tanıyamayabilirler.

Bunun böyle olmasında beynimizin boşlukları doldurması yatmıyor değil. iş arkadaşlarınız ve patronunuz sizin hakkında bilmediklerini yaptığınız icraatlara bakarak dolduruyor. insanlar Sizin hakkınızda "ailevi yaşantısı şöyledir, şöyle bir durumda şunu yapar" gibi sonuçlar elde ediyor. Bunu beynin boşlukları doldurma merakına bağlıyorum.

Sonuç olarak hiçbir mecrada gerçek kendinizi yansıtamıyorsunuz. Allah'ın takdiri.




Sükuneti boz

Yorum yap