Instagram'daki zıpır anketlerim

Instagram'da yaklaşık 280 takipçim var. Bunların tamamı organik, hatta yüzde doksanı yüz yüze görüştüğüm, elini sıktığım insanlar, zaten yarısı ya akrabam ya da iş / okul arkadaşım, özetle çoğunu tanıyorum. Anketlere katılım yapanlar arasındaki cinsiyet dağılımı 4 erkek, 1 kadın şeklinde diyebilirim. Her politik görüşten, çeşitli inançlardan, ekonomik sınıflardan, eğitim düzeyleri de değişen insanlar bu anketlere katılıyor. Anketlerime katılımcı sayısı ortalama 40 kişi. Şu an anket sonuçlarını çok ciddiye alıyormuşum gibi bir dille yazdığımın farkındayım ama beni tanıyanlar o kadar da umursamadığımı bilirler.

Nerden esti?
Instagram'a hikaye ve sonrasında anket özelliği geldiğinde bu özelliği bir tür sosyal deney yapmak amacıyla kullanmaya başladım. Organik insanlara belli bir uslüpla benzer temada sorular sormak ve gelen cevaplar üzerine düşünmek hem eğlenceli hem de öğretici.


Sorular genellikle eğlenceli olmakla birlikte kimi çevrelerce cesur bulundu. Bunu ön görerek girişmiştim bu işe. Sosyal hayatta pek konuşmayı sevmediğimiz seks, aşkın subjektivitesi, paranın ve elalemin olağanüstü belirleyiciliği gibi konuları işledim. Gerçekten kayda değer yanıtlar aldık. Aldık diyorum çünkü anketlerimin sonuçlarını merakla takip ettiklerini söyleyen arkadaşlarım var.

Tüm anketlerin sonuçlarına bakarak bir çıkarımda bulunmam gerekirse; yüz yüze iletişimde, söz gelimi bir kafede üçüncü kişilerle otururken konuşmaktan çekindiğimiz konuları güvenli mesafeden (telefon ile) konuşmaktan, yazışmaktan çekinmiyoruz. Bu sözde cesur tavrın bir diğer sebebi anketçinin yani şahsımın anketlerde oy kullananları katiyen yargılamaması ve ifşa etmemesi olabilir. Şu an telefonumdaki en mahrem bilgiler Instagram anketlerimin sonuçları. Bu bilgileri isimleri geçen herkesten tek tek izin almadan asla hiç kimseyle paylaşamam. Bu yaklaşımım güveni artırıyor ve anket sonuçlarım daha gerçeğe yakın hale geliyor.

Anket sonuçlarının geneline bakarak varabileceğim bir başka sonuç şu, insanlar ideal olanın ne olduğunu içten içe biliyor ama o ideali yaşatmak uğruna pek çaba göstermiyorlar.

Anketler devam edecek mi?
Kesinlikle evet, aşağıda yer almayan anketlerimi profilimde öne çıkararak tek çatı altında paylaştım. Paylaşmaya devam edeceğim. Belki zamanla anketleri Twitter'da da yaşatabilirim.

Hadi bazı anket sonuçlarımı birer birer yorumlayalım, ben bir şeyler karalayacağım, siz bağımsız olarak kendi çıkarımlarınızı yapabilirsiniz.


Ne güzel, çoğunluk aşk denilen ilizyonun varlığını parayla sürdürdüğünün farkında. Tıpkı insanın nefes alarak hayatta kalması gibi, aşk da parayla yaşıyor. Beş parasız bir adama bir kadın ne kadar süre tahammül edebilir ki?

Elalem umrumda değil diyoruz ama hayatımızdaki neredeyse her şeyi elalem belirliyor. Askere gideceğimiz zamanı, bir işe girip çalışmamız gereken zamanı, evlilik yaşımızı, nasıl bir düğün yapacağımızı, çocuk sayımızı, çocuklarımızın okuyacağı okulu... saymakla bitmeyecek yığınla şeyi elalem belirliyor.

Eğlenceli olduğu kadar çarpıcı bir anket sonucu daha... hangimiz sevilmeye muhtaç değiliz ki.

%20 açık sözlü.

Kolay para kazanılan zamanlar da var... Bazen.

Romantizmi bırakıp şuuru kutsayalım diyorlar ama herkes özünde romantik ve hayalperest.

Bir başka cesur anket, cesur sonuçlar. Umarım silik bir şekilde çıkan Vicdan kelimesini herkes fark etmiştir.

Kafam karışmadı tam sormak istediğim buydu :)

Bu anketin sonucunu yayınlarken bir serzenişte bulunmuştum. "Arkadaşlar o zaman neden sevmek için hiçbir şey yapmıyorsunuz!" şeklinde.


Ağır felsefi sorular da çıkabiliyor zaman zaman.

Ne güzel anlaşmış gibi %50 çıkmış.

Bir de böyle düşünün.

Peki neden çakırdın?

İlginç ama "Zenginlik"ten yana oy kullananların çoğu kadın.


















https://www.haberler.com/avrupa-sampiyonu-seyfullah-karadeniz-e-paspas-10439434-haberi/



Çekememezlik galiba. Diğer türlü, sağlıklı bir şekilde düşündüğün zaman iki insann öpüşmesi gerçekten bana nasıl bir zarar verir ki?




Doğru şık, seçenekler arasında yok.





Sükuneti boz

Yorum yap