Hangi parti kazanır?

Türkiye'de seçim lafı geçtiğinde sorulacak doğal bir sorudur. Ama bu kez referandum var ve kimse oy pusulasında desteklediği partiye oy vermeyecek.

Sonra mitingler falan başladı. Atışmalar, havuzlu villadan girdiler boy, soy, sop derken bir baktık MHP ve CHP "hayır" oyu için birlik olmuşlar iktidar(AKP) ise birkaç partiyle "evet" oyunu benimsetmeye çalışıyor. Sizde fark ettinizmi bilmiyorum ama yine herkes partisinin kararını destekleyecek ve iktidar seçimlerindeki tabloya benzer bir tablo çıkacak.

  • Kaç kişi anayasadan haberdar?


Şimdi "hayır" diyeceklerin acayip korkuları var çünkü sonucun "evet" olması büyük bir ihtimal. Ama her "hayır" ya da "evet" diyen çıkacak sonuçtan haberdar değil. Kısaca en mantıklı açıklama şu olabilir: "hayır" kabul edilirse herhangibir değişiklik olmayacak Türkiye kaldığı yerden devam edecek, "evet" kabul edildiğinde anayasamızda değişen birkaç madde yürürlüğe konulacak ve yeni uygulamalar başlayacak. Açıkcası bende anayasa değişikliği hangi maddelerde olacak "evet" denildiğinde ne gibi uygulamalar başlayacak bilmiyorum. Zaten reşit olmadığım için oy kullanamayacağım eğer kullansaydım: Sırf şu düzende birkaç çark yer değiştirsin. Şu alışılmış Türkiye'de bir şeyler değişsin diye "evet" derdim herhalde.

  • Oh be "hayır" kazandı


Merak ediyorum, "oh be hayır sayısı fazla çıktı" diyecek birileri olacak mı? :) Sonuçta oy kullanacakların %80'i evet denildiğinde değişecek maddelerden habersiz bu adamlar değişeceğini bilmediği maddeler yürürlüğe konulmadığı için bir parti düzenler mi acaba :) Bence bu kadar ciddiye alınmıyor.

  • Partiler savaşıyor


Herkes oyunu kullanıp sonucu öğrenince şu şekilde konuşmalar geçecektir:

sonuç hayır ise:



  1. "Olum yıllar sonra CHP kazandı helal olsun"

  2. "MHP ile CHP ortak oldu ikisininde yüzü güldü"

  3. "Gandi kemal yaptı yapacağını"

  4. "Adamlar sevinmeyi unutmuş yıllardır" (muhtemel manşet)

  5. "az kalsın Gül gibi Türkiye'yi değiştiriyorlardı neyseki başaramadılar"


sonuç evet ise:



  1. "O kadar adam internette "hayır hayır" diye boşuna çırpınmış."

  2. "Ak partiyi doğulu vatandaşlar kurtardı"

  3. "Hayret herkes sonucu "hayır" bekliyordu"

  4. "Ak partinin yine yüzü güldü"

  5. "AKP'de şeytan tüğü var"

  6. "CHP MHP bir oldu AKP'yi ezemedi" (muhtemel manşet)


Bu konuşmalar mutlak gibi görünüyor ama dikkatinizi biyere çekmek istiyorum: bu referandum anayasa oylaması değilde partiler arası bir oylama niteliğine büründü. Ak particiler "evet" MHP, CHP'ciler "hayır" dedi.

o kadar konuştuk meraklısına: Siyasi görüşüm "Fatih Terim siyasete el atsın"




3 yorum:

  1. serleydarla19/8/10 11:25

    sonuç evet veya hayır iseler süper olmuş...bitiriş harika(siyasete fatih terimin el atması)...inşallah oylamadan sonra gazetelerde sonuç hayır ise manşetlerini görürüz. :)

    YanıtlaSil
  2. peki söyle bakalım sen biliyor musun anayasada hangi maddeler değişiyor?

    YanıtlaSil
  3. Değişecek maddelerin hangileri olduğunu bilmediğimi yazı içerisinde belirttim.

    YanıtlaSil