Marifet-i Zihniyet

Başlığın tanımını yapmam gerekse: zihniyetin marifet anlayışı.

insanlar dönem dönem yaşıyor. Farklı dönemlerde yaşamanın en büyük getirisi-götürüsü de marifet ve kabahat anlayışı. Ben gerektiğinde gerikafalı olmasını bilen biriyim bu durum kendi jenerasyonumu eleştirebilmemi sağlıyor.

Eleştirmem ne kadar doğruyu gösteriyor bilemem ama zaten doğruları konuştuğumu iddia eden kimse de yok.(ben dahil) Sadece yazabilmek için eleştiriyorum.

Marifet

Marifetlerin dönemlere ait olduğunu ve her jenerasyonun kendine has marifetleri olduğundan yukarda bahsetmiştim. Bu değişken marifetler genelde toplumsal sorumluluklar ya da sorumlu olmamayı gerektiren durumlarda baş gösteriyor. Mesela belli bir dönem öncesindeki marifetler ahlak, terbiye, üslup, saygı, sevgi üzerine kuruluysa şimdiki marifet anlayışı farklı. Aşağıda görebileceğiniz karikatürdeki olaya benzer bir olayı hemen herkes yaşamıştır. Belli bir dönem sonra bir araya gelen eski dostlar, önceden yaptıkları haylazlıkları üzerinden marifet edinmeye çalışıyorlar. Gayet eğlenceli.

Yazımı bu karikatür üzerinden görsel bir temaya dönüştürmek isterim ki: Bu durum olayın anlaşılabilirliğini artıracaktır.

Dönem dönem farklılık gösteren marifet anlayışı günümüzde bu şekilde işliyor. Amcalarımız/Teyzelerimiz dönemindeki marifet anlayışı şüphesiz Öğretmenlere karşı daha sevgi-saygı besleyerek okulu tamamlamaktır. Günümüzde de bu anlayışa sahip öğrenci yokmu? var tabii ama büyük balık küçük balıkları yutuyor.

Dışlanma korkusu


içerisinde bulunduğumuz dönemde gerek öğretmenlerine gerek diğer büyüklerine Amcalarımız/Teyzelerimiz dönemindeki nezaketle yaklaşmaya çalışan insanlar içerisinde bulundukları gruplardan atılma konusunda endişe duyabilirler. Öyle ki her iyi dosta gerektiğinde ihtiyaç duyulacağı gibi her kötü dostlarada gerektiğinde ihtiyaç duyulabilir.

Her zaman marifet


Marifetin bu denli değişiyor olması marifet anlayışının ya da marifetin birgün yok olacağı anlamına gelmiyor marifet anlayışları her dönem farklı şekillerde karşımıza çıkacaktır.
Umarım birgün, insanların katledildiği bir marifet anlayışı dünyaya hükmetmez zira bu tarz düşüncelere anlayış gösteremeyen bizler mutlaka dışlanacağız.




Sükuneti boz

Yorum yap