Twitter ne ki?

Twitter sosyal medya mecrasında aldı başını gitti.. Facebook kadar olmasada gayet popüler bir seviyeye ulaştı ama hâla ne olduğunu bilmeyenler var. Ve bu bilmeyenlerden çevremde çok fazla. Bu sebeple birlikte, Twitter'ı Facebook'la karşılaştırarak anlatmaya çalışacağım.

  • Profil ve gizlilik



Twitter'a üye olduğunuzda size sunulan profil(eğer tweet koruması açılmaz ise) tüm dünyaya açık, yani Twitter'a üye olan-olmayan herkes profilinizdeki yazıları(tweetleri) okuyabilir.

  • Ekleme talebi/isteği


Yukarıda konusu geçen tweet korumasını açtığınız durumlar dışında twitter'da ekleme talebi gibi bir durum söz konusu değil. Twitterda (takip)follow tabiri hakim.. yazılarını(tweetlerini) anasayfanızda görmek istediğiniz kişileri takip ederek(follow) o kişilerin yazdıklarına Facebooktaki haber akışı mantığına benzeyen zahmetsiz bir şekilde home page'den erişebilirsiniz.

  • Yorum yap | beğen


Twitterda yorum yapmak gibi bir durum yok(seviyorum bunu :)) yorum yapmak yerine reply tweet durumu var. Reply(cevap) durumu halinde tweet içerisine cevap verilecek kişinin kullanıcı adı ekleniliyor.
Örnek: @safagayret hmm güzel..

reply tweete(yazıya) kullanıcı adı eklenirse bu tweetin adı mentions oluyor. Mentions ise hemen her tweete uygundur. Mesela; Emre AYDıN konseri duyuran biri örnekteki yolu izleyebilir.
Örnek: @emre_aydin 17 aralık'ta Kahramanmaraş'ta.

Beğen olayına gelirsek.. Twitterda beğen butonu aramayın öyle bir şey de yok. Buna benzeyen ReTweet olayı varki futboldaki ofsayt gibi herkes açıklayamıyor.. Ben şöyle izah ediyorum. Bir tweete rastladınız(Mesela: Türkiye'de internet hem pahalı hem yavaş..) ve bu tweete hem fikirsiniz(katılıyorsunuz) beni takip edenlerde bu tweeti okumalı diyorsunuz bu durumda tweet altında yer alan ReTweet butonuna uğramalısınız.

  • Hashtag


Hashtag tabirine facebookta hangi tabir karşılık gelir bilemiyorum. Bir tweet atıyorsunuz bu tweet bir kurumu, oluşumu ya da sosyal bir durumu ilgilendiriyorsa isteğe bağlı bir şekilde #(diez) ekinden sonra ilgili kelimeyi yazıyorsunuz ve bu #hashtag olmuş oluyor. Bu hashtag link haline dönüşüyor ve search(ara) fonksiyonu görevini görüyor. Bu durum sayesinde sizinle aynı hashtagı içeren tweetler yayın akışı biçeminde listelenmiş oluyor.




Sükuneti boz

Yorum yap