Favori web sitelerin ilişkilere etkisi

Uzun zamandır bu konuda bir entry yazmayı planlıyorum ama toparlayamadığım için erteliyordum. Bakalım ne kadar toparlayabilmişim.

internet, hayatımızın artık vazgeçilmezi haline geldi. Hatta o kadar hayatımıza girdiki bu cümleyle paragraf başlatmak bile demode oldu. internetin hemen her alana hitap eden bir mecra olması nedeniyle akıl almaz bir genişliğe ulaşması uzun sürmedi. Akabinde insanların sık kullandığı web siteler diğerlerine önder olmaya başladı. Bende web ve programlama alanlarından ekmek yemeyi amaçlayan biri olarak bu olup bitenleri yakından takip etmeye çalışıyorum. Ve gözlemlerimden elde ettiğim çıkarımlarıma dayanarak rahatlıkla  "Bana sık kullandığın web siteleri söyle sana kim olduğunu söyleyeyim." diyebilirim.


Tabii ki aynı web sitelerin farklı amaçlara hizmet edebiliyor olmasıda interneti zenginleştiren bir diğer unsur.

Mesela Facebook platformu olmasa çıkamayacak dergiler biliyorum. Öte yandan Facebook'u "kız düşürmek" için kullananlarda var, Okey oynamak için kullananlarda.

Doğrudur yanlıştır demiyorum ama insanların mecraları hangi amaçlarla kullandığını bilirseniz o insan hakkındaki görüşleriniz değişmeye başlıyor. Neticede söz konusu mecra ile paralel olarak insanlar hakkındaki görüşlerinizde değişiyor.

bu konuda ismail abi'nin "bana çay verdi adamlar, çay veren adam hiç kötü olur mu?" teoremi kadar kararlı değilim ama insanların birincil olarak kullandığı web siteler karekterleri hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar.

Mesela mail hizmeti olarak yahoo, gmail gibi sunucuları kullananlara -çok anlamsız bir şekilde- saygı duyarken, hotmail'den "ahmet_12-mehmet@hotmail.com" gibi bir adresle mail gönderen bir adamı ciddiye alamıyorum.

Düzenli ve seviyeli blog yazan herkese hayran kalıyorum ama blogunu yayına sunduğu ad fikrimi değiştirebiliyor. blog.adsoyad.com standardı dışında ayse88-daily.blogspot.com gibi bir ad blog sahibi hakkında önyargılı olmama sebep, daha kötüsü blogspot ya da wordpress yerine blogcu gibi reklam torbası bir hizmette blog tutanlar..

Müzik dinlemek için müziğin adını Google'da aratanlar da bu listeye dahil olacaktır elbet. Grooveshark, Fizy gibi hizmetler varken.

Video/Film arşivi için YouTube, Vimeo gibi hizmetler varken izlesene.com tercih edenler..

Word, Excel dökümanlarını saklamak için docs.google.com gibi bir hizmet varken 4shared ya da rapidshare kullananlar..

Sadece adli/hukukî işlerde kullanılan bir kelimenin(mesela: 'ayni') anlamını merak ettiğinde Türk Dil Kurumunun hazırladığı Büyük Türkçe Sözlük varken Google'da "ayni ne demek" diye aratanlar..

Uzar gider bu liste.

insanların sık kullandığı web sitelere bakarak karekterini analiz edenler varken :D kullanılan web hizmetinin ne kadar saygı değer olduğunu önemsemek gerek.

Yada önemsememek ne bileyim.




Sükuneti boz

Yorum yap